SoundBlaster pci128 midi fnarked

Discussion in 'comp.music.midi' started by jane@no.spam.com, Aug 12, 2003.

  1. This card was working fine until I installed "the latest creative
    drives" (which I dl'd from Creative's site). Once I loaded those
    drivers, the midi player became disabled somehow. Midi files would no
    longer play.

    What I did (after reloading the new drivers a second time with the
    same results):

    1. Uninstalled all software for the sound card.
    2. Went to Device Mgr and Removed all occurrances of PCI128

    Rebooted.

    Put in original CD for the sound card and loaded drivers.

    Result:
    The card now plays uncomplicated midi files (like sound effects), but
    it only plays a single track from multi-track midi files. For example
    I can only hear the strings in a classical music midi file, or only
    the bass in another, or maybe only the piano in another...and 50% of
    the midi files, don't play at all. That is, in the Midi Device player,
    if you click Play List a list of midi files comes up. (These came with
    PCI128). Only half of them play, and the other half only partially
    play. Tracks are dropped. Am I missing a .dll or something??

    HELP!

    OS is Win98--not SE-- with tons of available mem and gig space.

    Thanks!
    Jane
  2. Shep©

    Shep© Guest

    On Tue, 12 Aug 2003 16:25:10 GMT, In this world we created Jane
    (jane@no.spam.com) wrote :

    >This card was working fine until I installed "the latest creative
    >drives" (which I dl'd from Creative's site). Once I loaded those
    >drivers, the midi player became disabled somehow. Midi files would no
    >longer play.
    >
    >What I did (after reloading the new drivers a second time with the
    >same results):
    >
    >1. Uninstalled all software for the sound card.
    >2. Went to Device Mgr and Removed all occurrances of PCI128
    >
    >Rebooted.
    >
    >Put in original CD for the sound card and loaded drivers.
    >
    >Result:
    >The card now plays uncomplicated midi files (like sound effects), but
    >it only plays a single track from multi-track midi files. For example
    >I can only hear the strings in a classical music midi file, or only
    >the bass in another, or maybe only the piano in another...and 50% of
    >the midi files, don't play at all. That is, in the Midi Device player,
    >if you click Play List a list of midi files comes up. (These came with
    >PCI128). Only half of them play, and the other half only partially
    >play. Tracks are dropped. Am I missing a .dll or something??
    >
    >HELP!
    >
    >OS is Win98--not SE-- with tons of available mem and gig space.
    >
    >Thanks!
    >Jane


    With the system switched off pull the card out.
    Boot to Safemode/Control Panel/Add Remove Programs and remove the
    drivers/software.
    Whilst in Safemode also go Control Panel/System/Device Manager and
    remove ALL entries under the sound video and games controllers
    section.
    Shutdown and re-insert card firmly and correctly.
    Re-boot and when prompted supply the drivers disk.
    More info on why to use Safemode here,
    http://www.geocities.com/sheppola/drivers.html
    If this doesn't cure it there's more you can do and there are some
    updated drivers and software that you can install for these cards but
    they have to be done in the correct order.

    HTH :)



    --
    Free Windows/PC help,
    http://www.geocities.com/sheppola/trouble.html
    Free songs download,
    http://artists.mp3s.com/artists/17/sheppard.html
  3. Taking the card out, booting, removing drivers/devices within safe
    mode, shut down, reinstall card, booting, reinstalling software,
    worked.

    Thanks for your help.

    Jane
  4. Shep©

    Shep© Guest

Share This Page